TIPS VOOR HET BEWAREN VAN VLEES

Vlees is voor velen het lekkerste onderdeel van de maaltijd. maar dat is niet de enige reden om het te eten. Vlees staat ook bekend als rijke bron van energie en voedingsstoffen. Rundsvlees voorziet bijvoorbeeld voor een belangrijke behoefte aan ijzer, zink en vitamine B12. Wel is het erg belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de aankoop, het bewaren en de bereiding van vlees.

Hier vindt u een paar handige en belangrijke tips.

 

KOPEN

Maak er tijdens het boodschappen doen een gewoonte van vlees als laatste aankoop te doen. Gebruik op warme dagen een isolerende draagtas en doe thuis gelijk het vlees in de koelkast of vriezer.

 

KOELEN

Bewaar vers vlees 1 à 2 dagen in de koelkast in de verpakking of op een bord afgedekt met folie. Leg het vlees op de koelste plek in de koelkast, dit is meestal onderin. Beste bewaartemperatuur is 0-4 graden.

 

INVRIEZEN

In de vriezer, bij -18 graden of lager, is zowel vers als bereid vlees enkele maanden te bewaren. Vries ontdooid vlees niet opnieuw in. Ontdooid vlees dat bereid is kan wel worden ingevrozen.

 

ONTDOOIEN

Vlees ontdooien doet u veilig door het afgedekt op een bord of schaal in de koelkast te leggen. Bacteriën krijgen dan geen kans en het vlees blijft lekker sappig. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg. Laat uw vlees niet ontdooien op het aanrecht, verwarming of in warm water. Ontdooien in de magnetron kan bij kleinere hoeveelheden. Bereid het vlees dan wel gelijk na het ontdooien. Grotere stukken worden tijdens het ontdooien in de magnetron aan de buitenkant vaak al gaar, terwijl de binnenkant nog bevroren is.

 

BAKKEN

Bij kip en gehaktbereidingen moet alles tot de kern gaar zijn.

 

HYGIENE

Op rauw vlees kunnen bacteriën voorkomen. Was de handen daarom na het aanraken van rauw vlees en het openen en weggooien van de verpakking. Voorkom kruisbesmetting.

 

KWALITEITSGARANTIE

Belgisch vlees wordt zorgvuldig geproduceerd. In de hele keten, van veehouder tot verkooppunt, vinden uitgebreide controles plaats om u een optimale kwaliteitsgarantie te geven.